Dirofilarioza (Heartworm disease) este o boala parazitara, produsa de Dirofilaria immitis (“viermele cardiac”), transmisa prin intermediul tantarilor, ce afecteaza cainii, pisicile si oamenii.

Dupa inocularea larvelor de filarii de catre tantar, acestea migreaza in cordul drept si arterele pulmonare, unde are loc maturarea si imperechearea (etapa care dureaza intre 3-6 luni), cu eliberarea microfilariilor in circulatie.

Durata de viata a viermelui adult este de aproximativ 5 ani la caine si 2 ani la pisica.

Semne clinice

• Dirofilarioza poate fi complet asimptomatica. Simptomele apar in momentul in care exista multi paraziti adulti in cord, sau ca urmare a raspunsului imunologic al animalului cu aparitia reactiei alergice.

• In general, semnele clinice apar datorita insuficientei cardiace, si sunt reprezentate de: tuse (uneori cu eliminare de sange- hemoptizie), respiratie dificila (dispnee, tahipnee), intoleranta la efort, ascita.
In localizari aberante la nivel arterial ale parazitilor poate apare schiopatura sau pareza la nivelul membrelor posterioare.
Mai pot aparea: anemie hemolitica, anorexie, scadere in greutate, coagulare intravasculara diseminata (CID), moarte subita.

• Diagnosticarea , tratamentul corespunzator si monitorizarea asigura un confort de durata al animalului.

• In Dirofilarioza , preventia joaca un rol foarte important, deoarece sunt omorate larvele inainte ca acestea sa ajunga la maturitate, scazand astfel riscul infectarii altui animal sau chiar a omului.

PENTRU MAI MULTE INFORMATII INTREBATI
MEDICUL VETERINAR